İslâm hukuk metodolojisinde Tahsis - Koca, Ferhat, 1956- (İstanbul)
478 sayfa
Keywords: “İslâm’ı anlatan, kurallarını koyan ve kurumlarını tanıtan naslar oldukça sınırlı, insanlar arası ilişkiler ve meseleleri ise sınırsızdır. Sınırlının sınırsızı kapsaması, eskinin yeniye yetişmesi, nasların evrensel boyutlarının yakalanabilmesi, ictihad adı verilen bir bilgi üretme, hüküm verme, bilgiyi ve hükmü keşfetme aracı olacaktır. İctihad üç temel üzerine bina edilmiştir: Anlama ve yorum, kıyas, maslahat (fayda ilkesi). Elinizdeki kitap, anlama ve yorum konusunda önemli ve geniş kapsamlı bir araç olan “tahsis”i ele almaktadır. “Anlam, kavram ve kapsamı daraltma” mânasındaki tahsis, problemlerin çözümünde daraltıcı değil, genişletici, nefes aldırıcı, yenileme ve genişlemeyi sağlayıcı bir rol oynamaktadır. Klasik usul çerçevesinde yapılan bu çalışma, nasları doğru anlama ve değerlendirme konusunda olduğu gibi, daha sağlam ölçütlere dayanarak hükümlerin tarihî olanlarını evrensel olanlardan ayırma konusunda da önemli açıklamalar getirmekte, fıkıh düşüncesinin bu istikamette kaydetmesi gereken gelişmeye bir giriş yapmaktadır“ --