Asya'da beş Türk - Adil Hikmet Bey, 1887-1933. (İstanbul)
638 sayfa
Keywords: “Enver Paşa bir yandan orduyu ıslah ederken, diğer yandan propaganda faaliyetleri yürütmek üzere Teşkilat-ı Mahsusa isimli bir istihbarat teşkilatı vücuda getirir. Başarısız olan Osmanlıcılık politikasını bırakıp Türk birliği ve İslam birliği politikalarına sarılan Enver Paşa, Teşkilat-ı Mahsusa'nın mensuplarını bütün Türk ve İslam ülkelerine salar. Bu meyanda beş kişiyi de 1914'te Hindistan üzerinden Türkistan'a gönderir. Bu beş kişi 1916'daki büyük Türkistan isyanının bir safhası olan Kırgızların başlattığı Yedisu isyanını idare eder ve Ruslara büyük zayiat verdirir. Bu eser, Yedisu isyanının Erkân-ı Harbiye Reisliğini (kurmay başkanlığını) yürüten piyade yüzbaşısı Adil Hikmet Bey'in hatıralarıdır“ --