Modern Türk düşüncesine bir derkenar Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp - Çalen, Mehmet Kaan, 1981- (İstanbul)
183 sayfa
Keywords: “Elinizdeki çalışma, Mehmet Kaan Çalen’in muhtelif tarihlerde modern Türk düşüncesinin iki büyük ismi Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura üzerine kaleme aldığı yazı ve tebliğlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte kitap, birbirinden bağımsız makalelerin derlemesinden ziyade, anlamlı bir büyük başlığın parçaları olarak belirip modernleşme ve milliyetçilik tarihimiz içinde çatallanarak daha geniş açılımlar halinde işlenebilecek temel meseleleri içeren bir görünüm arz ediyor. Bu iki büyük ismin fikrî mesailerinin üzerine gölgesi düşen biyografik detayları da aynı monografi bütünlüğüyle sunma başarısını gösteren bu çalışma, yazarının ifadesiyle, “kendi küçük bağlamları ve perspektifleri içinde muhtelif ayrıntıları derinleştirmek suretiyle özel olarak Akçura ve Gökalp’ın, daha geniş bir zemin üzerinde ise modern Türk düşüncesinin kimi mesele ve olgularının anlaşılmasına katkı” sunabilecek semereli fikir egzersizlerinin ürünüdür“ --