Orta Türkçe sözlük, 11-16. yüzyıllar - Bayat, Fuzuli, 1958- (İstanbul)
544, [1] sayfa
Keywords: “Orta Türkçe Dönemi, Eski Türkçeyle yeni Türkçeyi birbirine bağlayan geçiş dönemidir. Bu özelliğiyle diğer dönemler arasında bir nevi köprü konumundadır. Orta Türkçe Dönemi’nden günümüze birçok eser gelmiştir. Bu dönemin incelenmesi, gerek Türk tarihinin gerekse Türkçede yoğun bir şekilde kullanılan saf Türkçe kelimelerin bilinmesi açısından önemlidir. Yapılan bu çalışmayla, bu dönemde yazılmış ve gerek kendi döneminde gerekse günümüzde kaynak değerinde olan birçok sözlük ve kitap incelenmek suretiyle Orta Türkçe Dönemi’ndeki kelime varlığı bir bütün hâlinde ortaya konmaya çalışılmıştır. Orta Türkçe Dönemi dilin kelime ve kavramsal açıdan zenginleştiği dönemdir. Eski Türkçe Dönemi’ndeki kelime hazinemiz Orta Çağ’a girdiğimizde neredeyse ikiye katlanmıştır. Tertip edilen bu sözlükte söz, terim ve kavramlardan oluşan yaklaşık 26.000 madde başı ve 1.720 civarında da madde içi kelime yer almaktadır“ --