Çağdaş Türkçenin sıklık sözlüğü - Aksu, Belgin Tezcan, 1969- (İstanbul)
408 sayfa
Keywords: “Sözlükler ait olduğu toplumun sosyal ve kültürel yaşantısının dildeki ifadesi olan sözcük ve sözcük öbeklerini bir arada bulundurarak o toplumun kültür ögelerini ve yaşayış biçimlerini yansıtan, aynı zamanda var olan toplumsal bilgiyi ve değerleri kuşaktan kuşağa aktaran eserlerdir. Toplumların kültürel özellikleri, yaşayış biçimleri, ilgi alanları ve eğitim düzeyleri kullandıkları kelimeleri etkiler ve biçimlendirir. Bu etkilenmenin sonucunda bazı kelimeler daha fazla bazı kelimeler daha az kullanılır. Sözcük sıklığı çalışmaları bir dilde kullanılan sözcüklerin birbirlerine oranla kullanım sıklığını ortaya koyan, genellikle dil bilimciler ve eğitim bilimciler tarafından kullanılan çalışmalardır. Ülkeler dillerini en etkili ve en hızlı yöntemle öğretmeye çalışırlar. Ana dili Türkçe olanlara, yabancılara, iki dilli olanlara veya ana dili Türk lehçelerinden biri olanlara Türkçe kelime ve dil bilgisi öğretiminin yanı sıra seviyelere uygun temel sözlükler, iki dilli sözlükler, okuma kitapları, konuşma kılavuzları ve dil bilgisi kitaplarının hazırlanması sırasında sıklık çalışmalarından yararlanılması öğretimin başarılı olup olmamasında rol oynamaktadır. Sözü edilen başarının sağlanabilmesi konusunda katkısı olması amacıyla hazırlanan Çağdaş Türkçenin Sıklık Sözlüğü için öncelikli olarak 316.889.320 kelimelik bir metin kümesi oluşturulmuş, birbirinden farklı 65.534 kelimenin metin kümesi içinde kaç kez kullanıldığı belirlenmiştir. Sonrasında bu listenin ilk 2000 kelimesinin ve 100 birleşik kelimesinin hangi dile, dil bilgisi açısından hangi sözcük türüne ait olduğu yazılmış, ardından anlamı veya anlamları örnek cümleleriyle birlikte verilmiştir“ --