Tekkede zaman - Varol, Muharrem, 1979- (İstanbul)
284 sayfa
Keywords: “On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı başkentinde yaşayan ve devlet memuriyetinde bulunan bir tekke şeyhinin zihniyeti nasıldır? Gündelik hayatı nasıl şekillenmektedir? Çevresindeki insanlar kimlerden oluşmaktadır? Arkadaşlarıyla, dervişleriyle, aile fertleriyle olan etkileşimi nasıl ve ne düzeydedir? Tekkenin geçimini hangi vasıtalarla temin etmektedir? Siyasi duruşu var mıdır ve etrafında cereyan eden olaylara nasıl yaklaşmaktadır? Devlete bakışı nasıldır? Amacı Allah’a ulaşma ve insan benliğini kötü hallerden temizlemek olan bir tarikatın mensubu olarak hayatı nasıl algılamaktadır? İstanbul Atatürk Kitaplığı’nda tesadüf edilen Vukuât-ı Tekâyâ adlı yazma eser sayesinde Üsküdar Sandıkçılar Dergâhı’nın kurucu şeyhi, ailesi ve çevresi hakkında yeni bilgilere ulaşmak suretiyle oluşturulan bu tekke monografisinin Osmanlı tasavvuf tarihine nitelikli bir katkıda bulunacağına inanıyoruz. Ayrıca, imparatorluktan cumhuriyete geçerken bir şeyh ailesinin yaşadığı değişim ve dönüşümü bu mikro-tarih çalışmasında ilginç ayrıntılarıyla görmek mümkün olacaktır“ --