Avrupa adab-ı muaşereti yahut alafranga - Ahmed Midhat Efendi, 1844-1912. (İstanbul)
296 sayfa
Keywords: “Tanzimat’la birlikte, Batı medeniyeti dairesine dâhil olmaya resmen karar vermiş olan Osmanlı Devleti’nin Batı’yla ilişkileri artmaya başlamış ve Avrupa’ya gidiş gelişler sıklaşmıştır. Ahmet Mithat Efendi de bu bağlamda, Batı kültürünü ve gerçek Batılı yaşama tarzını tanıtma amacıyla bu kitabı kaleme almıştır. Avrupa’ya gidecek bir kimse için, yol boyunca ortaya çıkması muhtemel güçlüklerden, orada kalacağı otellere; nerede nasıl yemek yenebileceğinden, garsonlara verilecek bahşişlere; ev ziyaretlerine nasıl gidileceğinden, umumi ve hususi yemeklerde, eğlencelerde nasıl davranılacağına kadar pek çok konuda bilgiler vermiştir. Eser bu yönüyle, hem sosyolojik ve tarihî bakımdan hem de edebiyat tarihi açısından önemli ve dikkate alınması gereken bir kitaptır“ --