Türkçüler - Özcan, Ömer, 1948- (İstanbul)
648 sayfa
Keywords: “Türk milliyetçiliğinin yakın tarihi hâlâ araştırılmayı gerektiren pek çok kişi ve konuyu barındırmaktadır. Ömer Özcan, yazı hayatının başından itibaren izini sürdüğü bu fikir hareketinin önde gelen kişilerinin hayat hikâyelerine dair pek çok bilgi ve belgeyi bu eserde bir araya getiriyor. Yazar yayınevimizden Bir Vatandan Bir Vatana ismiyle çıkan eserinde Sovyet sisteminin Rusya’da egemen olmasından sonra çoğunluğu siyasi muhacir olarak Türkiye’ye gelen Türk dünyasının siyasi önderleri, kültür adamları ile Osmanlı döneminde başlayan Türkçülük fikrinin temsilcilerinin, liderlerinin biyografilerini bir araya getirmişti. Bu eserde ise Türkiye’de Cumhuriyet’in kuruluşu ile çok partili siyasi hayatın başladığı zaman dilimi içinde yazıları, faaliyetleri ve neşrettikleri dergileri ile tebarüz eden Türkçü fikir ve siyaset adamlarının hem hayat hikâyeleri hem de şahsi çevreleri gözler önüne seriliyor. Tercüme-i hâlleri bu kitaba dâhil edilen isimlerin ekseriyeti siyaset literatürümüze “Irkçılık-Turancılık Davası” olarak giren 3 Mayıs 1944 Milliyetçilik Olayı ile doğrudan ilişkili, belli ölçüde bu hadiseden eziyet çeken, hayatlarının akışı değişen kişiler. Bu açıdan da eserin yakın dönem siyasi tarih çalışan araştırmacılar için bir başvuru kaynağı olacağını düşünüyoruz“ --