Yerusalim - 880-01 Thubron, Colin‏, 1939- (Sofiya [Sofya])
258 sayfa
Keywords: “Според древните предания в сърцето на Йерусалим е положен крайъгълният камък на света. Тук Адам бил създаден от шепа пръст, завистливият Каин отнел живота на брат си Авел, Ной отправил благодарствена молитва след големия потоп, а Авраам бил готов да жертва сина си Исаак, за да докаже вярата си в Бога. Тук Мохамед се изкачил на небето по стълба от светлина, а Иисус бил разпнат и възкресен. Свещен за еврейската, християнската и мюсюлманската вяра, вероятно не съществува град, който да е събудил толкова яростна религиозна любов, колкото Йерусалим. Завладяван, унищожаван и съграждан отново и отново, Вечния град се е превърнал в кристализирало безвремие, съхранило през вековете енигмата на божественото. Колин Таброн тръгва след вековния шепот на камъните и пясъците на Йерусалим, заинтригуван от притегателната му духовна сила. През руини, светилища и пещери, по улици и пазари Таброн навлиза дълбоко в пластовете история и вяра, които изграждат тъканта на града – земния Йерусалим, все още кървящ от неотдавнашната Юнска война, и небесния, такъв, какъвто го виждат много от неговите жители, пръсналите се по света евреи, ревностно споменаващи го в молитвите си, и поклонниците от близо и далеч, търсещи упование и надежда в святостта му. Под перото на виртуозния разказвач оживява „притча по-скоро за човека, отколкото за Бог, но без която Йерусалим би загубил значението си““ --