Bitolski nadpis na İvan Vladislav samodırjets Bılgarski - 880-01 Zaimov, Yordan Dimov, 1921-1987. (Sofiya [Sofya])
xvi, 160, [40] sayfa
Keywords: “Откриването на надписа от Битоля и неговото публикуване в тексткритично издание са твърде интересни и поучителни. От появата на надписа през 1956 г. сред развалините на Чауш джамия в Битоля до обнародването му в книгата на Йордан Заимов (1921 - 1987) и Василка Тъпкова (1924 - 2018) през 1970 г. изминава четвърт век. По това време никой от историците на HP Македония не проявява ни най-малък интерес към него. Това е твърде важен и показателен факт. Не всеки ден се откриват паметници (исторически извори) от преди 1000 години. Мълчанието обаче е оправдано: или няма кой да разчете и публикува надписа, или той е политически неудобен за тогавашните социалистически реалности в Югославия и по-специално в HP Македония. Изглежда, че и двете предположения са верни“ --