Türkiye’nin doğuşu - Cahen, Claude, 1909-1991. (İstanbul)
432 sayfa
Keywords: “Ortaçağ İslâm tarihi araştırmalarının önde gelen isimlerinden Fransız şarkiyatçı Claude Cahen (1909-1991) tarafından kaleme alınan La Turquie Pré-Ottomane, yazarın en önemli eserlerindendir. Söz konusu eser, yine önemli bir Ortaçağ tarihçisi İngiliz şarkiyatçı Peter Malcolm Holt (1918-2006) tarafından bazı tashih ve ilavelerle The Formation of Turkey: The Seljukid Sultanate of Rum: Eleventh to Fourteenth Century ismiyle İngilizceye tercüme edilmiştir. Elinizdeki çalışma da eserin İngilizcesinden Türkçeye tercüme edilmiş hâlidir. Cahen, Selçuklu ve Moğol dönemleri şeklinde iki ana bölüme ayırarak kaleme aldığı eserinde 11. yüzyıldan yaklaşık 14. yüzyılın ortalarına kadar Anadolu’daki Selçuklu, Beylikler ve Moğol hâkimiyetinin siyasî, askerî, idarî, sosyal, kültürel, ekonomik ve dinî boyutları üzerinde durmaktadır. Çalışma, Bizans Anadolusu’nun “Türkiye”ye dönüşme serüvenine tüm boyutlarıyla ışık tutmaktadır. Ana kaynaklarla modern araştırmalara dayanılarak hazırlanan bu mühim eser, Selçuklu, Beylikler ve Moğol tarihi yani kısaca Anadolu’nun Osmanlı öncesi Türk tarihi araştırmalarında her daim başvurulacak bir el kitabı hüviyetindedir.” --