Kavramlar ve kuramlar (Mardin)
viii, 892 sayfa
Keywords: “Bilimler temelde kavramlarla kurulur ve onlarla yol alırlar. Bilimlerin günümüze kadarki süreçte kuruluş, yol alış ya da ilerleme serüvenleri, onların ilişkili oldukları kavramlara ve kuramlara borçludur. Bu sebeple bilimsel ilerleme, ancak yeni kavramsal ve kurumsal üretimlerle sürdürülebilir. Bununla birlikte bilimler, kendilerine özgü kavramsal yüklerle herhangi bir bilimsel alanda üretimde bulunan düşünürleri de kurumsal bir takım konumlara yerleştirerek onları birbirinden ayırırlar. Bu anlamda, her ne kadar her bilim ve o bilimsel alanda üretimde bulunan her bir düşünür diğerleriyle şu ya da bu ölçüde ilişkili olsa da, onlar, klasik dönemden bugüne kadar çeşitli açılardan tasnif edilmiştir. Bu tasniflere konu olduğu şekliyle düşünce bilimleri, genel olarak, her biri kendi özgüllüğüne ve müstakilliğine sahip bazı ilimlerin üst adı olarak kullanılır. Bu bağlamda genelde varlık, bilgi ve eylem üzerine yoğunlaşan disiplinler topluluğunun ortak olarak düşünce bilimleri, insanın sistematik veya sistematik olmayan bütüncül düşünme eylemini ifade eden bir meta bakıl sunar. İşte, elinizdeki kitapta bir araya gelen metinler, düşünce bilimlerinin alt-disiplinlerinden ve onların kavramsal araçlarıyla seslenmeye çalışıyor.” --