Kavramlar ve kuramlar (Mardin)
viii, 809 sayfa
Keywords: “Lisan ve insan doğrudan ve zorunlu bir ilişki olmalı ki dilin insanın evi olduğu söylenmiştir. Bu anlamıyla dil, varlıktır ve tüm bilinçli bilinçdışı düşünce ve eylemlerimize, inanç ve arzularımıza ev sahipliği yapmaktadır. Bu husus “linguistic turn (dile dönüş)” deyimiyle çağımız düşüncesinin temel belirleyeni olarak ilan edilmiştir. Dilin imkanları, bütün düşünsel alanın imkanlarını tayin edici konumda olarak bize aslında yeni bir sınır taşını imlemektedir: dile gömülü bir dünya. Bununla birlikte dilin sınır tayin edici rolüne mukabil bu sınırı aşan ve dile edimsellik katan bir boyut olan edebiyatla duygu ve düşünceye, felsefe ve inanca kapı aralanır. Bu itibarla diyebiliriz ki eğer dil varlıksa edebiyatta oluştur. Dil ve edebiyat ilişkisi potansiyel ve aktüelin ilişkisi olarak değil, birbirini karşılıklı olarak var eden bir tür karşılaşma, yüzyüze gelme, etki-le(n)me ilişkisi potansiyel ve aktüelin ilişkisi olarak değil, birbirini karşılıklı olarak ele alınmalıdır. Bu karşılıklı ilişki de kuşkusuz tümellikler ve tikellikler üzerinden değil, çokluklar ve tekillikler üzerinden gerçekleşir. Dolaysıyla bu eser okuyucuya dil-ler ve oluş-lar üzerinden bir yandan çağdaş düşünce evreninin sınır idrakini beri yandan da bu sınırı aşma imkanlarına yönelik bir yol, bir yolcu, bir yolculuk olma/oluş çağrısıdır aslında.” --