Kavramlar ve kuramlar (Mardin)
vi, 666 sayfa
Keywords: “Yaşam tecrübesinin etkili bir boyutu olan dini hayat ve kaynaklarına ilişkin anlama ve yorumlama faaliyeti, bir taraftan kavramlar hatta daha geniş çerçevede kuramlar üretmeye olanak sağlarken öte yandan ise dini etkinlik alanı ekseninde üretilen düşünce üretimi de sürekli olarak yenilenmektedir. Bu kitabın amacı dini alanda üretilen ancak yeterince tartışılmadığı düşünülen kavram ve kuramların ele alınmasına ve bu tartışmalardan hareketle yeni kavram ve kuramların üretilmesine katkıda bulunmaktır. Bu kitap, din ve din bilimlerinin alt dallarını teşkil eden tefsir, hadis, fıkıh ve kelâmın yanı sıra din ile ilişkisi açısından toplum, siyaset, tarih ve dil alanlarında üretilen kavram, kuram ve yaklaşımlara yer veren ve farklı yazarlar tarafından telif edilen bölümlerden oluşmaktadır. Bu temel plân eşliğinde telif edilen metinler sadece dini alanın kurucu ve taşıyıcı kavram ve kuramlarını yeniden incelemeyi değil aynı zamanda kenarda kalmış bazı kavram ve kuramları da araştırmacıların gündemine getirmeyi amaçlamaktadır.” --