Bozkırın efendileri - Gündüz, Tufan, 1964- (İstanbul)
x, 222 sayfa
Keywords: “Oğuz ili göçünü çekip yürümediğin yol var mı? Evini tutup oturmadığın yurt var mı? diyor bir Türkmen atasözü. Hakikaten Orta Asya bozkırlarından Anadolu yaylalarına kadar Türkmenlerin yurt kurup oturmadıkları yer, at sürüp geçmedikleri yol, hayvanlarını otlatmadıkları yayla, suyundan içmedikleri ırmak neredeyse yok. Türkmenler, bozkırın taş, toprak, su gibi bir parçası. Türkmenler, bozkır imparatorluklarının da kurucuları. İranda, Irakta, Azerbaycanda, Anadoluda kurulan devletlerin tamamı Türkmenlerin eseri. Bu devletlerin sadece kurucu unsuru değil aynı zamanda ordusu, halkı, vergi vereni veya isyancısı da. Bazen savaş makinesi bazen de vergi ünitesi, ama her durumda bozkırın efendisi: Beylik, her zaman Türkmenlik ve Yörüklük edenlerde kalsın diye. Elinizdeki kitap, Türkmenlerin tarih sahnesine çıkışından Anadoludaki siyasî, sosyal ve ekonomik durumlarına kadar pek çok konuyu ele alıyor“ --