James Porter’in İstanbul büyükelçiliği, 1747-1762 - Büyükaksoy, Ahmet, 1987- (İstanbul)
400 sayfa
Keywords: “Gerek Osmanlı Devleti gerek Büyük Britanya Krallığı, tarihin belirli dönemlerinde küresel süper güç olmayı başarmış ve imparatorluk olarak anılmıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde, bu iki devletten Osmanlı İmparatorluğu siyasi ağırlığını kaybederken Britanya Krallığı ise yükselişe geçmişti. Bununla beraber her iki devlet de 18. yüzyılda Avrupa dengeler sistemi içinde önemli birer oyuncu konumundaydı. Devlet arasında denge ve rekabete dayanan bu konjonktür içerisinde, Britanya’nın İstanbul’daki büyükelçiliğine atanan James Porter 1747-1762 yılları arasında bu vazifeyi sürdürmüştür. Hem ticaret dünyasının içinden gelen bir tacir hem de entelektüel bakımından iyi yetişmiş bir diplomat olan James Porter, görev süresi boyunca sahip olduğu birikimini, Britanya’nın Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki çıkarlarını korumak için kullanmıştır. Porter’ın büyükelçilik döneminde, farklı konularla ilgili bilgileri kayıt altına almıştır. Onun elçilik dönemi ile alakalı kayıtlarından yararlanılarak hazırlanan bu eserde, 18. yüzyılın ortasında İstanbul’daki diplomatik misyonların mücadelesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki günlük hayat, İstanbul’da yaşanan tabii afetler, ayaklanmalar, imparatorluk genelindeki sosyal, kültürel ve ticari hayat gibi konular ele alınmış ve James Porter’ın elçilik görevindeki faaliyetleri değerlendirilmiştir“ --