Osmanlı kaza teşkilatı - Kuru, Levent. (İstanbul)
251 sayfa
Keywords: “Bu eser, Osmanlı idarî sisteminde çok önemli bir yere sahip olan kadılık teşkilatına dair XVII. yüzyılın ikinci yarısında yapılan kapsamlı düzenlemeyi içerir. 1078/1667-1668 tarihli bu düzenlemeyle Rumeli ve Anadolu kazaskerlerinin yetkisi altında bulunan kazalara yeni bir nizam verilmiştir. Böylece imparatorluk dâhilinde Mevleviyet seviyesinin altındaki Rumeli, Anadolu ve Mısır kazaları sınıflandırılarak gruplandırılmış ve belirli rütbeler altında toplanmıştır. Yapılan bu düzenlemeyle kaza teşkilatında görev yapan kadıların atama işlemleri daha sistemli hale getirilmiştir. Ayrıca bu düzenleme sayesinde XVII. yüzyılın ikinci yarısında üst dereceli kadılıklar haricinde Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bütün kazaların isimleri bir arada görülebilmektedir“ --