Hasan Hüsnü Paşa Kütüphanesinde kayıtlı bir Cevâmi’ü’l-hikâyât ve Levâmi’ü’r-rivâyât tercümesi - Avfî, 117?-1232?. (Ankara)
x, 466 sayfa
Keywords: “Cevâmiü’l-hikâyât ve Levâmi’ü’r-rivâyât 13. yüzyılda İranlı yazar Muhammed Avfî tarafından yazılan Farsça bir eserdir. Dinî, ahlâkî, tarihî, menkıbevî ve mitolojik hikâyelerin anlatıldığı eserde 2000’den fazla hikâye mevcuttur. Kaynaklara göre eserin İbn Arabşah, Necâtî ve Celâlzâde Salih Çelebi tarafından edebiyatımıza kazandırılan üç tercümesi bulunmaktadır. Söz konusu tercümelerin yanı sıra eserin mütercimi belli olmayan bir tercümesi daha bulunmaktadır. Çalışmamızın konusunu teşkil eden bu tercüme, Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, Hasan Hüsnü nr. 720 kayıtlı Cevâmi’ü’l-hikâyât ve Levâmi’ü’r-rivâyât’tır. Nüshadaki istinsah kaydına göre eser, Aralık 1539’da tamamlanmıştır. Bu çalışmada Cevâmi’ü’l-hikâyât ve Levâmi’ü’r-rivâyât tercümesinin 2, 3 ve 4. kısımlarının çeviri yazısı yapılmış; muhteva, tahkiye unsurları ile dil ve üslup özellikleri üzerinde durulmuştur“ --