Türkische Post - Alkan, Resul. (İstanbul)
ii, 202 sayfa
Keywords: “Tarih araştırmalarında göz ardı edilmiş Türkische Post‘u konu edinen ve Alman arşivleri, gazete çalışanlarının mektupları, raporları gibi çeşitli kaynaklardan yola çıkarak kaleme alınan bu çalışma, Weimar Cumhuriyeti ve Hitler dönemlerini kapsayan Türk-Alman politik ve kültürel ilişkilerine katkı sağlamakla kalmıyor, ayrıca İkinci Dünya Savaşı yıllarında Ankara hükümetinin basın politikası hakkında önemli bilgiler de ortaya koyuyor. Gazete, her ne kadar Türk hükümetinin çizdiği sınırlar çerçevesinde hareket etmek zorunda olsa da, Türkische Post redaksiyonunun Berlin ile organik bir bağı bulunmaktaydı ve bu bağlamda, 1924-1933 yılları arasında Alman Dışişleri Bakanlığı’nın kontrolü altında olan Türkische Post, 1933 sonrasında ise Joseph Goebbels’in yönetimindeki Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı’nın güdümü altına girerek bir Nazi propaganda aygıtına dönüşmüştür. Bu araştırma üç noktada yoğunlaşmaktadır. İlk olarak Türkische Post’un organizasyon tarihi ve gazetenin yazı işlerinin Türk-Alman resmi kurumları ile bağlantıları tespit edilecektir. Ardından gazetenin içeriğinden yola çıkılarak Türkiye ve Almanya’da meydana gelen politik değişim ve dönüşüm süreçlerinin gazete tarafından nasıl yorumlandığı sorusuna cevap aranacaktır. Bu çalışmanın tarih araştırmalarına sunduğu son katkı, Nazi iktidarı döneminde, Joseph Goebbels idaresindeki Propaganda Bakanlığı’na bağlı olarak Türkische Post’da çalışan gazetecilerin kariyerlerinin Federal Batı Almanya’da nasıl geliştiği ve Nazi geçmişlerinin kariyerlerini nasıl etkilediği sorusuna verdiği cevaptır“ --