Osmanlılar ve Safeviler arasında Bidlis, 1502-1723 - Genç, Vural (İstanbul)
[5], iv, 452 sayfa
Keywords: “Elinizdeki kitap, Vural Genç’in yayınlanmış mevcut kaynakların bir adım ötesine geçerek Bidlis’in tarihini tamamlamak, özellikle karanlık 17. yüzyılını keşfetmek ve daha iyi anlamak için yıllarca Osmanlı arşivlerinde binlerce belgeyi incelediğine ve bin bir güçlükle onlar arasından Bidlis hükümetine dair bilgi kırıntılarını toparladığına yakından tanıklık eder. Kullanılan kaynaklardan da anlaşılacağı üzere yazarının arşiv kaynakları üzerindeki hakimiyeti elinizdeki kitapta ilk defa -bunun özellikle altını çizmek isterim- yeni tarihi bilgilerin ortaya konulmasına vesile olmuştur. Genç, mevcut kaynaklar ve onların diğer kaynaklarla karşılaştırılması hususunda çokça vakit ayırarak ve derinlikli analizler yaparak Bidlis’e dair bildiklerimize yeni şeyler ilave edebilmiştir. Arşiv çalışmaları yanında Bidlis’te yaptığı bilimsel araştırma ve gezilere; tarihî yapılar, kitabeler, Bidlis hâkimlerinin yayınlanmamış mezar taşları üzerine incelemelerine dayanarak (…) Bidlis’in 16. ve 17. yüzyıl siyasi tarihine dair son sözü söylediği iddia edilebilir. Osmanlı ve Safevi kaynakları grubundan aşağı yukarı hiçbir kaynağın Genç’in titiz dikkatinden kaçmadığı söylenebilir“ --