Hitler’in Kuzay ütopyası - Stratigakos, Despina, 1963- (İstanbul)
383 sayfa
Keywords: “1940 ile 1945 yılları arasında Alman işgalciler, Norveç’i geniş bir inşaat alanına dönüştürdü. Bugün büyük ölçüde bilinmeyen bu olağanüstü inşaat kampanyası, Büyük Alman İmparatorluğu’nu Kuzey Kutup Dairesi’nin ötesine genişletmek ve İskandinav ülkesini ırksal bir ütopyaya dönüştürmek için tasarlandı. İdeal yeni şehirlerden, Berlin’den kuzey Norveç’e kadar uzanan muhteşem bir otoyola kadar, ülkeyi örnek bir “Aryan” toplumu haline getirme planları, Hitler’in, mimarı Albert Speer’in vediğer Nazi liderlerinin hayal gücünü harekete geçirdi. Nazilerin bir İskandinav imparatorluğu kurma çabalarının ilk büyük tarihini sunuyor. Hitler’in Kuzey Ütopyası, yayınlanmamış olağanüstü günlükler, fotoğraflar ve haritaların yanı sıra dönemin gazetelerinden de yararlanarak Norveç’in Atlantik’inde inşa edilen tanınmış Alman askerî savunma sistemlerinin çok ötesinde, tamamlanmış ve gerçekleştirilmemiş çok çeşitli mimari ve altyapı projelerinin öyküsünü anlatıyor. Bu girişimler arasında doğum merkezleri, Alman askerleri için kültürel ve dinlenme tesisleri ve Norveçli mimarların öncülük etmesi beklenen, Alman işgalinde hasar gören yirmi üç kasabadan mükemmel Nasyonal Sosyalist topluluklar yaratma planı yer alıyordu. En iddialı plan -bir Alman kültür başkenti ve deniz üssü- Norveç direnişini kışkırtma korkusuyla sıkı bir şekilde korunan bir sır olarak kaldı.İşgal altındaki Norveç’te Nazi manzarasının yükselişini anlatan sürükleyici bir hikâye olan Hitler’in Kuzey Ütopyası, gamalı haç altında sömürgeleştirilmiş bir dünya olabileceğine dair unutulmaz bir vizyonu ortaya koyuyor“ --