Tuğlukşahlar Devleti - Bilal, Metin, 1986- (İstanbul)
389 sayfa
Keywords: “Kuzey Hindistan’da kurulan Delhi Türk Sultanlıkları’ndan biri olan Tuğlukşahlar Devleti 1320-1414 yılları arasında hüküm sürmüştür. Horasan’dan Hindistan’a gelen Melik Tuğluk Karaunas Türklerine mensuptur. Melik Tuğluk Hindistan’a geldikten bir süre sonra Halaç Hanedanlığı sarayına intisap etmiştir. Halaçların zayıflaması üzerine yönetimi ele geçiren Tuğluk onların sahip oldukları topraklar üzerinde Tuğlukşahlar Devleti’ni kurmuştur. Hanedanlık Sultan Firuz Şah’ın ölümü üzerine şehzadeler arası taht kavgalarına sahne olmuştur. Delhi’de yaşanan bu gelişmeleri yakından takip eden Emir Timur arzuladığı şartların oluşması üzerine 1398 yılında Hindistan seferini başlatmıştır. Emir Timur karşısında ağır bir yenilgi alan Tuğlukşahlar Devleti bir daha toparlanamayarak 1414 yılında tarih sahnesinden çekilmiştir. Tuğlukşahlar Devleti Hindistan gibi bir coğrafyada varlıklarını ebedîleştirmek için başta Delhi ve çevresi olmak üzere şehir; cami, mescid, türbe medrese ve su kanalı gibi birçok mimari yapıya mühürlerini vurmuştur. Bu çalışmada Tuğlukşahlar Devleti’nin siyasî, idarî, sosyo-kültürel ve mimari yapısı hakkında okuyuculara etraflıca bilgi verilmeye çalışılmıştır” --