Elbasan Bektaşileri - Maden, Fahri, 1979- (İstanbul)
178 sayfa
Keywords: “Bektaşilik Balkanların tarihi geçmişinde, dini ve sosyal yaşamında çok özel bir yere sahiptir. Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin 13. yüzyılda Anadolu’da uyandırdığı çerağ hâlâ Balkanları aydınlatmaya devam etmektedir. Bektaşilik Balkanlarda birlikte yaşama, sevgi ve hoşgörü ikliminin dinamiğidir. Elbasan Bektaşileri adını taşıyan bu eser, bugüne kadar sınırlı olarak ele alınmış bir konuyu satırlarına taşımıştır. Arnavutluk coğrafyasında Bektaşiler geçmişte çok zor dönemler atlatmış olsalar da bugün adâb, erkân ve inanç gelenekleri yaşatılmaktadır. Bu eser Arnavutluk’ta İslamiyet’in ortaya çıkışından başlayarak Bektaşiliğin bölgede yayılması ve özelde Elbasan Bektaşilerinin faaliyetlerini ele almaktadır. 1803’te tesis edilen Büyük Tekke’nin şahsında 1826 Bektaşi yasağını yaşayan ve atlatan Bektaşiler, 20. yüzyılın ilk yarısında Selman Cemali Baba gibi güçlü Bektaşi Babalarının faaliyetlerine şahit olmuşlardır. Bu eserde Selman Cemali Baba’nın Tarikatname adlı eseri de ilk defa okuyucuyla buluşmaktadır. Enver Hoca döneminin ardından bugün Elbasan’da Faik Selmani Baba ve Adrit Selmani Baba Bektaşilik yolunu temsil etmektedirler. Elbasan Bektaşilerine dair tüm bu detayları eserde bulmak mümkün“ --