Sasani Dönemi İran arkeolojisi ve sanatı / Töre Sivrioğlu ; editör Samed Kara. - Sivrioğlu, Ulaş Töre, 1980- (İzmir)
147 sayfa
Keywords: “Sâsâniler, tarih boyunca İran coğrafyası ve çevresinde varlık göstermiş en önemli figürlerden birisi olmayı başarmışlardır. En eski çağlardan itibaren Doğu-Batı rekabetinde uzun yüzyıllar boyunca “doğu” coğrafyasının lideri ve temsilcisi konumundaki Sâsâniler güçlü siyasi varlıklarının yanı sıra dini, mimari, sanat ve arkeolojik kalıntılar bakımından da son derece önem taşımaktadırlar. Günümüz İran toplumunda son derece saygı gören ve kültürel birer miras olarak kabul edilen birçok Sâsâni figürü bulunmaktadır. Arap fetihleri ve İslam’ın bu coğrafyada yaygınlaşmasından çok önce görülen bu Sâsâni gelenekleri günümüzde İran dini ve kültürel mirasının en önemli örneklerini teşkil eder. Birçok çizim ve bu eser için özel olarak çekilmiş fotoğraflar ile Sâsâni sanatını yakından görebilecek; şehir planlamalarında, dini figürlerine kadar Sâsâni kültürünü birçok farklı yönü ile ele alan bu eserden son derece özgün bilgiler edineceksiniz. Sâsâni dönemi arkeolojisi ve sanatı ile ilgili kapsamlı bir çalışmanın ürünü olan bu kitap, kendisinden sonra gelecek olan araştırma eserlerine de kaynaklık edecektir“ --