Türklük bilimi yazıları - Türk, Vahit, 1960- (İstanbul)
790 sayfa
Keywords: “Türk düşüncesi, derinliği bilinmeyen çağlara uzanan Türk tarihi, başlangıcının ne kadar geriye gittiğini bilemediğimiz Türk dili, edebiyatı, yüzlerce müzik aleti eşliğinde dile gelen müziği, etnografyası, arkeolojisi, bugün bile bütünüyle belirlenememiş geniş Türk coğrafyası, kısaca Türk uygarlığını oluşturan ve akla gelen soyut ve somut ne varsa Türklük Biliminin araştırma alanını oluşturur. Bütün bu alanlarda yapılan araştırma ve incelemelerin ana amacı, Türklerin duygu dünyasını anlamak, Türk zihninin neyi nasıl düşünüp tasarladığıyla, neyi ne ile ilişkilendirerek anlamaya çalıştığıyla ilgili tespitlerde bulunmak, Türklerin evren algısı ve inanç dünyasını anlayabilmektir. Son birkaç yüzyılda bütün bu belirtilenleri anlama çabaları, üniversite düzeyinde bilim disiplinlerine dönüşmüş ve bu alanların her birinde hem dünyada hem değişik Türk yurtlarında hem de ülkemizde çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Türklük Biliminin önemli dallarından biri olan Türk dili ile ilgili çalışmaların tarihi oldukça eskiye uzanır. Bu çalışmaların ses, biçim, söz dizimi ve anlam bilgisi gibi değişik alanları, bu alanların da alt alanları vardır. Bu kitapta kırk yılın yazıları bir araya toplandı ve bu yazılarda dilciliğin değişik konularının ele alındığı görülecektir. İleri sürülen düşünceler içinde doğru olanlar, tartışmalı olanlar ya da yanlış olanlar elbette olacaktır. Çünkü bu yazılar, bilimle uğraşan bir kişinin öğrendiklerinden, öğrendikleriyle kendi araştırmalarının birleştirilmesinden çıkarılan sonuçları içermektedir ve bunlar da yanlış yapması her an mümkün olan bir kişi oğluna aittir. Çalıştığımız alan, bir Türk için kutlu bir alan olmanın ötesinde Türklüğün yaşama alanı, var olduğu, varlığını ortaya koyduğu bir alandır. Biz de bu kutlu alana katkı sunmaya çalışan kişileriz. Burada yer alan yazıların bu alanda çalışacak olan genç bilgin adaylarının ufuklarının genişlemesine, yeni bakış açıları kazanmalarına küçük bir katkısı da olsa emekler boşa gitmemiş olacak ve bundan büyük mutluluk duyacağız...“ --