Bahriyede bir ömür - Korkmaz, Mehmet, 1977- (İstanbul)
292 sayfa
Keywords: “93 Harbi’nde Rus kuvvetleri payitaht sınırlarına dayanmışken deniz cephesinde filoyu kumanda eden Hasan Hüsnü Paşa’ydı. İlerleyen yıllarda yaşanan tüm badirelerde de II. Abdülhamid’in denizdeki kolu Hasan Hüsnü Paşa olmuştu. Sadakatiyle II. Abdülhamid’in güvenini kazanan Hasan Hüsnü Paşa, Bahriye Nazırlığı’na yükseldi ve 22,5 yıl boyunca bu görevi sürdürdü. İmparatorluğun son dönemlerinde Bahriye teşkilatının kilit konumunda yer alan Hasan Hüsnü Paşa hakkında literatürümüzde malumat bulabilmek neredeyse imkânsızdır. O derece ki müstakil biyografi bir kenara, hakkında bir ansiklopedi maddesi dahi kaleme alınmamıştır. Yakın Çağ deniz harp tarihi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Mehmet Korkmaz’ın dönemin arşiv kayıtları ve hatırat türü eserlerinden gün yüzüne çıkardığı Bahriyede Bir Ömür: Sultan II. Abdülhamid’in Bahriye Nâzırı Hasan Hüsnü Paşa başlıklı bu biyografi, hayatını bahriyeye vakfeden bir Osmanlı bürokratının yaşam öyküsünü, askerî kariyerini ve idareciliğini merkeze almaktadır. Böylelikle ilgili dönemin bahriye teşkilatına, donanma politikalarına ve denizcilikteki gelişmelere de ışık tutan çalışma, II. Abdülhamid devri Osmanlı donanması konusunda süregelen “donanmanın çürümeye terk edildiği” tartışmasını alevlendirecek yeni bulgular sunmaktadır.“ --