Bin kılıç kırıldığında - Gordon, Matthew S. (İstanbul)
360 sayfa
Keywords: “9. yüzyılda Sâmerrâ’da, Abbâsî Hilafeti’nin askerî hizmetinde görev alan Türklerin portresi…Bin Kılıç Kırıldığında, Erken Orta Çağ İslâm dünyasında karmaşık bir konuma sahip Sâmerrâ Türklerinin tarihini anlatmaktadır. Bu kitap, hoyrat gayrimüslimler olarak Bağdat’ın şehirli toplumlarıyla karşılaşan Türklerin İslâm’la tanışmalarına, önce Bağdat’a daha sonra da Sâmerrâ’ya yerleşmelerine ve kurdukları askerî sisteme ışık tutmaktadır. Buradaki sosyopolitik hiyerarşinin Türk toplumu üzerindeki etkisi, Türk elitlerinin kendi aralarında kurdukları dayanışma ağı ve Türkler arasındaki hizipleşmeler Matthew S. Gordon’un ele aldığı konulardan sadece birkaçı.“ --