Osmanlı klasik çağında kanun, suç ve ceza - Sarı, Arif, 1979- (İstanbul)
128 sayfa
Keywords: “Osmanlı hukuk mevzuatı ve mahkeme kayıtlarının tarih ve tarihî sosyoloji alanları için zengin veriler sunduğuna şüphe yoktur. Bilhassa Osmanlı idari teşkilatı ve sosyo-kültürel yapısı hakkında araştırma yapacak bir kimsenin evvela Osmanlı hukukuna dair yeterli bilgeye sahip olması icap eder. Ancak hukuk sahasına adım atanların karşılaşacağı ilk zorluk, bu ilme münhasır terim ve ıstılahlara nüfuzun güçlüğüdür. Şer’î, örfî ve hatta gayrimüslim hukuk terimleriyle dolu olan Osmanlı hukuk metinlerinin anlaşılması da ilk başta hayli zordur. Bu bakımdan tafsilatlı bilgiler ihtiva eden müracaat eserlerinden evvel, Osmanlı hukukunu en yalın ve kısa biçimde izah eden eserlerden temel bilgiler edinilmesi yerinde olur. Arif Sarı, Osmanlı Klasik Çağında Kanun, Suç ve Ceza isimli çalışmasıyla okuyucuların bu zorluğu kolayca aşmalarını amaçlıyor. Dahası, 16. yüzyıl kayıtlarından da örnekler vererek hukuk mevzuatından mahkeme teşkilatına, işlenen suçların çeşitliliğinden verilen cezalara kadar Osmanlı hukuk ve ceza sisteminin yapısını analiz ediyor.“ --