Selçuklu vezirleri - Hândmîr, 1474/75-1535/36. (İstanbul)
136 sayfa
Keywords: “Timur devri tarihçilerinden Hândmîr zengin kaynaklardan istifade ederek geçmişten kendi dönemine kadar gelen önemli vezirlerin biyografilerini ele almıştır. Elinizdeki bu kitap Düstûrü’l-Vüzerâ’nın “Selçuklu Vezirleri Zikri” bahsini kapsıyor. Müellifin bizzat tanıklık edenlerden hareketle yazdığı bölümlerin yanında, bir kısmının günümüze ulaşmamış kaynaklardan istifadeyle kaleme alınması ve özellikle sadece bu eserde tesadüf edebildiğimiz bazı bilgilere haiz olması önemini bir hayli arttırmaktadır. Eserde vezirlerin görevlerine, yetkilerine, yaptıkları denetimlere ve protokoldeki mevkileriyle birlikte dönemin siyasî olaylarına da değinilmektedir. Farsça şiirlere de yer verilen eser, sade üslubuyla tarih yazıcılığının nadide örneklerinden biridir.“ --