Câhiliye ve Hz. Peygamber dönemi eğlence kültürü - İyidoğan, Mustafa, 1992- (İstanbul)
175 sayfa
Keywords: “Çölün getirdiği zorlu yaşam koşullarında hayatta kalabilme, günlük gıda temini gibi çeşitli etkenler sebebiyle rakipleriyle mücadele etmek durumunda kalan insanlar, katı, acımasız ve merhametsiz olarak vasıflandırılmış, onların medeniyetle bağlantılarının olmadığı öne sürülmüştür. Fakat Arap Yarımadası’nda, Câhiliye döneminde ve Hz. Peygamber sonrasında kendine has bir eğlence kültürünün olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu insanları ziyafetler verirken, törenler düzenlerken, şakalaşırken, tavla ve satranç oynarken ya da yarışırken hayal etmek gayet doğaldır. Mustafa İyidoğan, Câhiliye ve Hz. Peygamber Dönemi Eğlence Kültürü adlı çalışmasıyla, İslâm’ın da etkisiyle Arap Yarımadası’nda değişen eğlencü kültürünün izlerini sürüyor ve üzeri tozlarla kaplanmış bir konuyu gün yüzüne çıkarıyor.“ --