Sultan II. Abdülhamid Döneminde Kastamonu vilayeti - Küskü, Fırat. (İstanbul)
x, 561 sayfa
Keywords: “Bu kitapta Kastamonu özelinde, II. Abdülhamid’in otuz üç yıllık saltanatı süresince (1876-1909) Osmanlı taşrasında yaşayan bir devlet görevlisinin yahut sıradan bir vatandaşın; yönetiliş biçimi, sahip olduğu ulaşım ve iletişim imkanları, geçim kaynakları, yeme-içme alışkanlıkları, sağlık hizmetlerine erişimi, salgın hastalıklar ve doğal afetlerde yaşadıkları, eğitim-öğretim imkanları, dini ve tasavvufi hayatı, sosyal ve kültürel aktiviteleri gibi insanı ilgilendiren çok çeşitli konular üzerinde tafsilatlı bir biçimde durulmuştur. Ayrıca incelenen dönemde Kastamonu vilayetine bağlı olup, bugün müstakil birer il haline gelen; Kastamonu, Bolu, Çankırı, Sinop, Karabük, Bartın, Zonguldak ve Düzce’de II. Abdülhamid döneminin yansımalarının bugün nasıl hissedildiği, şehirlerin bugünkü sosyo-ekonomik yapılarının temelinde ne gibi izler bıraktığı yine bu şehirlerin siluetlerinin II. Abdülhamid devrinde inşa edilen kamu binalarıyla nasıl belirlenmeye devam ettiği ortaya konmuştur.“ --