İzler - Esin, Mehmet Taylan. (İstanbul)
301 sayfa
Keywords: “Bu monografi, 19. yüzyılın ortasından Mübadele'ye kadar uzanan dönemde Rum Ortodoks cemaatinin Ankara Sancağı'ndaki varlığını farklı açılardan inceliyor. Bir taraftan Rum nüfusun görece yerleşik özelliklerini (mahalleler, kutsal mekanlar, sosyal hayat), diğer taraftan geçirdiği dönüşümleri (dil, eğitim, yükselen sınıflar) ele alıyor. Çalışmanın son üç bölümü, 1. Dünya Savaşı ve Mütareke'de yaşanan dramatik gelişmelere, Ankara Rumlarının diğer Hıristiyan cemaatlerle beraber Anadolu'dan çıkarılışına ve geride bıraktıkları malların paylaşımına odaklanıyor.“ --