Göktürk Dönemi sanatından izlerle Hazar Dönemi sanatı - Çerezci, Jale Özlem Oktay, 1980- (İstanbul)
232 sayfa
Keywords: “Hazar Dönemi; tüm kültürel etkileşimlerine, savaşlarına, pek çok iç ve dış etkene rağmen yüzyıllar boyu özellikle kendi kültürel izlerini ve sembolizmini korumuş bir sanat devresine sahiptir. Hazar Dönemi, genellikle tarihsel, arkeolojik buluntular ve maddi kültür bakımından ele alınmış olsa da sanat tarihi bakımından detaylı olarak incelenmemiş; Erken Devir Orta ve İç Asya Türk sanatı, özellikle de Göktürk Dönemi sanatıyla bağlantıları bakımından yeterince değerlendirilmemiştir. Elinizdeki bu kitap, Hazar Dönemi’nin Göktürk Dönemi’yle ilgili bilinen bağlantılarının yanı sıra ilk kez bu bağlantıyı sanat tarihi açısından gözler önüne sermektedir. Bu noktada Hazar Dönemi eserleri, Göktürk Dönemi sanatı bağlantılarıyla birlikte detaylı olarak değerlendirilmiştir. “Hazar Dönemi Sanatı” başlığı altında “Kale duvarları üzerindeki tasvirler”, “Maden işçiliği ve sanatı”, “Kemik işçiliği ve sanatı”, “Keramik sanatı”, “Boncuklar” ve “Malaya Pereşepina Hazinesi”ne yer verilmiştir. Bu başlıklar altında yer alan eserler, tasvirler Göktürk Dönemi başta olmak üzere Erken Devir Orta ve İç Asya Türk sanatı bakımından benzerlikleri, görsellerle ele alınmıştır.Hazar Dönemi; tüm kültürel etkileşimlerine, savaşlarına, pek çok iç ve dış etkene rağmen yüzyıllar boyu özellikle kendi kültürel izlerini ve sembolizmini korumuş bir sanat devresine sahiptir. Hazar Dönemi, genellikle tarihsel, arkeolojik buluntular ve maddi kültür bakımından ele alınmış olsa da sanat tarihi bakımından detaylı olarak incelenmemiş; Erken Devir Orta ve İç Asya Türk sanatı, özellikle de Göktürk Dönemi sanatıyla bağlantıları bakımından yeterince değerlendirilmemiştir. Elinizdeki bu kitap, Hazar Dönemi’nin Göktürk Dönemi’yle ilgili bilinen bağlantılarının yanı sıra ilk kez bu bağlantıyı sanat tarihi açısından gözler önüne sermektedir. Bu noktada Hazar Dönemi eserleri, Göktürk Dönemi sanatı bağlantılarıyla birlikte detaylı olarak değerlendirilmiştir. “Hazar Dönemi Sanatı” başlığı altında “Kale duvarları üzerindeki tasvirler”, “Maden işçiliği ve sanatı”, “Kemik işçiliği ve sanatı”, “Keramik sanatı”, “Boncuklar” ve “Malaya Pereşepina Hazinesi”ne yer verilmiştir. Bu başlıklar altında yer alan eserler, tasvirler Göktürk Dönemi başta olmak üzere Erken Devir Orta ve İç Asya Türk sanatı bakımından benzerlikleri, görsellerle ele alınmıştır.“ --