Ermeni örgütlerinin Anadolu'da yangınla imha metodu ve Yayladağı'nın yakılması (İstanbul)
325 sayfa
Keywords: “Bugünlerde unutulmaya başlanan Yayladağı’nın eski adı Ordu kelimesinin sık sık yangın kelimesiyle birlikte kullanıldığını çocukluk ve gençlik dönemlerimde hep duymuştum. Özellikle Yayladağı merkezini 24 Temmuz 1921’de Keseb Ermenilerinin yaktığına şahit olanlar veya bu olayın birebir şahitlerinden bu elim hadiseyi dinleyenler, Yayladağı’yla veya Yayladağlılarla ilgili herhangi bir konuyu anlatırken, çoğu zaman bir milat gibi “Ordu yangınından evvel”, “Ordu yangını olduğunda”, “Ordu yangınından sonra” gibi ifadeler kullanırlardı. Küçükken aynı odada kaldığım bu yangını yaşayan dedem ve arkadaşlarının konuşmaları bende konuyla ilgili kalıcı bir etkiye sebep olmuştu. Hele çocukken yaşadığımız Çamaltı Mahallesi’ndeki, günümüzdeki belediye binasının arkasında, eskiden Damardı denilen yerdeki, evimizin çok yüksek ağaç ve tahtadan olan tavanının neden siyah olduğunu ana-babama sorduğumda aldığım cevap da “Ordu yangınından kalma” olurdu. İşte bu benim küçük dünyamda büyük bir iz bırakmıştı.“ --