Tevârih-i Banaluka Der-Diyâr-ı Bosna (İstanbul)
166 sayfa
Keywords: ''Tevârih-i Banaluka der-Diyâr-ı Bosna, 1736-1739 Osmanlı-Avusturya-Rus Savaşı sırasında Bosna sınırında Avusturya ordusu ile yapılan mücadeleleri kayıt altına alan bir gazavatnamedir. Bu kitapta, Bosna Valisi Hekimoğlu Ali Paşa’nın savaşla ilgili aldığı tedbirler ve savaş idaresi ile düşmanların hezimetinden bahsedilmektedir. Orduyla birlikte hareket eden müellif, olaylara birebir şahit olduğu için geniş tasvir ve betimlemelerle kişisel gözlemlerini aktarmaktadır. Ayrıca savaş hâlini ve ordunun hareketlerini detaylı bir biçimde anlatırken halkın durumunu ve ahali arasında konuşulan hadiseleri de kayıt altına almaktadır. Bu yönüyle eser askerî tarihe olduğu kadar mahallî tarihe de ışık tutmaktadır.'' --