Osmanlı'da Amerikan Kızılhaçı - Demir, Cenk. (İstanbul)
520 sayfa
Keywords: ''Bu kitapta yazılanlar, 1896-1922 yılları arasında Osmanlı İstanbul’unda ve Anadolu’da yaşanan birtakım olguların Amerikan Kızılhaçı’nın bakış açısıyla yansıtılması çabasıdır. Osmanlı Devleti’nin son çeyrek asrına damgasını vuran Müslüman-Ermeni çatışmaları, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, İstanbul’un esaret yılları ve İzmir’in işgalden kurtuluş günlerindeki siyasi, askerî ve sosyal çalkantılar ağırlıklı olarak Amerikan Kızılhaç görevlilerinin tanıklıkları üzerinden bir anlatıyla ele alınmıştır. Eser, hayırseverlik kavramından hareketle Amerikan devlet ve toplum aklının, Amerikan Kızılhaçı üzerinden bu nosyonu algılayış şekline açıklık getirmeye çalışmaktadır. Amerikalıların gözünden Türk, Ermeni ve Rum toplumları ile Mütareke yıllarında İstanbul’a sığınan mülteci Ruslara dair kesitler sunan bu kitap, kozmopolit bir yapı sergilemektedir. Söz konusu çeşitlilik çerçevesinde sıklıkla diplomasi, isyan, katliam, savaş, göç, mülteci, hastalık, açlık, yoksulluk gibi kavramlara değinilirken tüm bunların etrafında şekillenen Amerikan Kızılhaçı’nın Osmanlı Devleti’ndeki faaliyetleri ve Amerikan yardımları çalışmanın tematik çerçevesini oluşturmaktadır.'' --