Ka'be tarihi - Süheylî, Ahmed, 1562?-1632?. (İstanbul)
152 sayfa
Keywords: ''Süheylî Ahmed b. Hemdem Kethudâ’nın eserleri sadece kendi devrinde değil, daha sonraki yıllarda da zevkle okunmuş, hatta bu nedenle bazıları İbrahim Müteferrika tarafından da basılmıştır. Süheylî’nin önemli eserlerinden birisi de Târih-i Mekke-i Mükerreme’dir. 1039/1629-30 yılında meydana gelen selden Ka‘be büyük zarar görmüş, iki duvarı tamamen yıkılmıştı. Tamir için yapılan keşifte, kalan kısmın da yıkılarak yeniden yapılması gerekliliği ortaya çıktı. Ancak Mekke uleması ve halkı yıkıma şiddetle karşı çıktılar. Buna sebep Ka’be’nin iki kez yıkılacağı, üçüncüsünde yeryüzünden kaldırılacağını haber veren bir hadis-i şerifti. Tamirat için görevlendirilen Rıdvan Ağa önce dört mezhep âlimlerinden tamir için yıkımın caiz olduğuna dair fetvalar alarak tamirata başladı. Süheylî bu eserde tamiratın gün gün bütün safhalarını anlatmaktadır. Eserin diğer bölümlerinde Ka’be’nin bina edilişi, Ka’be’yi tahrib eden büyük seller, yapılan kapsamlı tamirat, Ka’be’ye hizmet edenler, Ka’be’ye örtü örtmek âdetinin ortaya çıkışı gibi konularda muteber bilgiler vermektedir. Eserin sonunda tamirat için alınan fetvaların Arapça asıllarıyla Türkçe özetleri de bulunmaktadır.'' --