Boğaziçi’nden Güney Denizine - Testa, Gaspard Baron, 1770-1847. (İstanbul : [Haarlem])
160 sayfa
Keywords: “Yıl 1793. Frederik Van Dedem dokuz kişilik bir grupla İstanbul’dan Hollanda’ya doğru yola çıkar. Kendisi, kudretli Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinde sekiz yıl boyunca Hollanda büyükelçiliği yapmıştır. Kara yolculuğu aylar sürer ve zorludur. Arabalar konforsuz, atlar çok zayıftır. Birçok tehlike pusuda beklemektedir: şiddetli yağmur, kötü yollar, zorlu dağ geçitleri, soyguncular, haşarat, kazalar ve hatta veba. Balkanlar’ı, Avusturya’yı ve Almanya’yı geçerek sonunda Hollandaın Wijhe kasabasına ulaşırlar. Van Dedem’in yanında Osmanlı vatandaşı ve o sırada sadece 23 yaşında olan, İstanbul’daki elçiliğin tercümanı ve sekreteri olan Gaspard Testa da bulunmaktadır. Ve seyahat boyunca bir günlük tutarak yaşadıkları olayları her gün kaydeder. Tanımlar ve açıklamalar çok detaylı ve doğrudur. Bir bütün olarak ele alındığında Testa’nın notları Türkiye’den Avrupa’ya giden birisi için gezi rehberi niteliğindedir ve Osmanlı devletinin modernleşme çağında ilk gezi rehberinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilebilir. Gezi günlüğünün orijinali Lahey’deki Ulusal Arşiv’dedir. Günlük ilk kez tarafımızdan yayına hazırlanmıştır. Günlük, içerdiği önemli ve çok sayıdaki detay ile Osmanlı tebaasının 18. yüzyıl sonları bağlamında Türkiye ve Avrupa’yı karşılaştırması ile öne çıkmaktadır.“ --