Osmanlı'da kapitalizmin yükselişi - Erdoğan, Memduh. (İstanbul)
168 sayfa
Keywords: ''Liberalizm düşüncesi ekonomi, siyaset ve hukuk alanlarında geniş yansımaları olan bir kavramsal bütünlüğe sahiptir. Bu düşüncenin hukuktaki yansıması olan sözleşme serbestisi, günümüz hukuk sisteminin temel ilkelerinden biridir ve bireylerin kendi aralarında özgürce sözleşme kurabilme yetisini ifade eder. Bu kavram, ilk kez 19. yüzyıl Batı hukukunda ortaya çıkmış ve yüzyıl boyunca etki alanını genişletmiştir. Düşünsel ve pratik altyapısı liberalizm ve kapitalist ekonomi modeline dayanan sözleşme serbestisi (serbestî-i mukavelât), Osmanlı dünyasına ise iktisadi yayılma sürecinde giriş yapmıştır. Elinizdeki kitap, sözleşme serbestisi kavramının Batı’dan Osmanlı’ya nasıl taşındığını, bu kavramın hukuk sistemine ne şekilde uyarlandığını ve bu sürecin hem hukuki hem de iktisadi açıdan analizini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda kitap, Osmanlı-Cumhuriyet dönemindeki tartışma bağlamını ve bir örnek olarak sözleşme serbestisinin tarihsel gelişimini merak eden okurlar için katkı niteliğindedir.'' --