Osmanlı tarih yazıcılığında ilk dönem İslam toplumunda yaşanan siyasî problemlere bakış, 10/632-73/692 - Apuhan, Ferhat. (Ankara)
411 sayfa
Keywords: ''Hz. Peygamber’in vefatı sonrası Müslüman toplum arasında İslamiyet öncesi var olan kabilecilik, asabiyet, güce yanaşma gibi eski alışkanlıklar yeniden tezahür etmiştir. Bu durum, fitne taraftarlarının faal rol aldığı ve İslam toplumunu tefrika girdabına sürükleyen hadiseler için bir zemin oluşturmuştur. Oluşan zemin üzerine Hz. Osman’ın şehadeti, Cemel ve Sıffîn savaşları gibi acı hadiseler yaşanmıştır. Tahkim’deki siyasî manevralar ve Müslüman toplumun hiziplere ayrılması da benzeri açıdan değerlendirilmiştir. Yine Kerbelâ ve Harre gibi olayların vuku bulmasında, bu tür köklü sebepler üzerinde durulmuştur. Osmanlı tarih yazarlarının, İslam tarihinde siyasal nitelikteki problemli mevzulara yaklaşımları elinizdeki kitabın temel yazılış sebebini oluşturmaktadır. Bu kitap, bir giriş ve altı bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve literatürü hakkında bilgiler verildi. Araştırmanın ilk bölümünde Hz. Ebû Bekir’in hilâfete geçiş sürecinde yaşananları, ikinci bölümünde Hz. Osman’ın şehadeti sürecini, üçüncü bölümde Cemel Vakasını, dördüncü bölümde Tahkim Olayını, beşinci bölümde Hilâfet’ten Saltanat’a geçiş sürecini ve altıncı bölümde Kerbelâ hadisesi ele alındı.'' --