Kaymakamlık - Güneş, Mehmet. (İstanbul)
522 sayfa
Keywords: “Taşranın mülkî-idarî hiyerarşisinde en büyük ikinci idarî birim olan sancakların yönetiminden sorumlu tutulan kaymakamlar, 1864 tarihli ilk Vilayet Nizamnâmesi’ne kadar sancak yöneticisi olarak ülke çapında önemli görevler üstlenmiş; 1867’den günümüze uzanan hâliyle kaza (ilçe) biriminin başı, merkezin taşradaki mülkiye memuru ve temsilcisi olarak varlığını devam ettiren köklü yöneticiler olmuşlardır. Osmanlı-Türk şehrinde yüzyıllarca askerî, ilmî ve idarî alanlarda var olup Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne tevarüs eden bu kadim müessesenin geleneksel yönetim anlayışı içerisinde kullanıldığı çeşitli alanlardan hiyerarşik mülkî bir kademe olarak dizayn edildiği 1842 yılına, oradan 1864 yılındaki yeni statüsüne, nihayet Cumhuriyet’e kadar geçirdiği değişim ve dönüşüm süreçlerini detaylı biçimde inceleyen elinizdeki bu kitapta; kaymakamlığın tarihî gelişimi, merkez-çevre ilişkileri içindeki mülkî-idarî fonksiyonu, görev ve sorumlulukları, idareci ve memurları, üst yönetim ve halkla ilişkileri, velhasıl akla gelebilecek tüm soruları yanıtlamak, bu yönüyle de idare tarihi ile kamu ve mahalli yönetim disiplinlerine katkı sağlamak hedeflenmiştir“ --