İslâm bilim adamları - Bayrakdar, Mehmet, 1952- (İstanbul)
248 sayfa
Keywords: “İslâm medeniyetinin modern dünyaya en büyük hediyesi bilimdir… Fakat Avrupa’yı yeniden hayata kavuşturan şey sadece bilim değildi. İslâm medeniyetinden gelen daha başka tesirler de Avrupa hayatına ilk ışıltıları vermiştir… Avrupa’nın ilerlemesinde İslâm kültürünün tesirini görmeyeceğimiz hiçbir alan yoktur. Bu tesirin bütün açıklık, büyüklük ve devam eden gücüyle kendini gösterdiği, en büyük zaferlerin kazanılmasına sebep olduğu alan, tabiat bilimleri ve bilim zihniyeti olmuştur.” (Robert St. Briffault, The Making of Humanity) İslâm dünyasının, XVII. yüzyıldan sonra duraklamaya geçmesi ve XIX. yüzyılda gerilemesinin en önemli bir sebebi bilim ve teknolojiye gerekli önemin verilmemiş olmasıdır. Tarih ve günümüz bize, bilim ve teknolojide ileri olan ülkelerin siyaset ve iktisat alanlarında da güçlü olduğuna şahitlik etmektedir. Dolayısıyla ülkemizin ve diğer İslâm ülkelerinin Doğu-Batı karşısında güçlenmesi, geçmişteki bilim geleneğimizle geleceğimizin bağlantısını kurarak yeniden bir diriliş gerçekleştirmemize bağlıdır. Bugün de ülkemizde ve İslâm dünyasında “Bilimsel Devrim” yapabilecek bilim insanlarımız mevcuttur; bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ancak önümüzdeki sorunlar, devlet adamlarının ve hükümetlerin bilime ve bilimsel kurumlara yeterli destekleri vermeleriyle aşılabilir. Batı’nın bizim dünyamıza karşı bugün tek üstünlüğü, batılı devletlerin bilimsel araştırmaları ve kurumları gerekli maddî ve manevî yardımlarla desteklemeleridir. Bu yarın bizde de olacaktır ve olması gerekir. Kitapta alfabetik sıraya göre 102 bilim adamımız hayatı, eserleri ve ilme katkılarıyla konu edilmektedir.” --