Mezopotamya’da ekmek - Metli, Mustafa, 1982- (İstanbul)
438 sayfa
Keywords: “Geçmişte insanlar ne tür ekmekler yapıyordu? Geçmişteki buğday ve arpa günümüzden farklı mıydı? Ekmeğin sofradaki, alışverişteki, yevmiyedeki, vergideki önemi neydi? Mezopotamya Mitolojisi’nde ekmek ile yaratılış arasındaki ilişki nedir? Atasözlerinde, deyimlerde, mektuplarda, ilahilerde Ekmeğin ne işi var? Mezopotamya Mitolojisi’nden bize hangi âdetler miras kaldı? Büyüde, şifada, tapınmada, matematikte, takvimde ekmek mi geçiyor? Ekmek ile bira ilişkisi de neyin nesidir? İnsanlar geçmişte nasıl besleniyor, ne tür yemekler yapıyordu? Günümüzde yenmeli-yenmemeli tartışmasının merkezindeki, uğruna kavga edilen, yere düşse kaldırılan/öpülen, her daim kutsal görülen; ama bir o kadar da israf edilen, ekonominin onun üzerinden hesaplandığı, zor zamanlarda aslan ağzında olan, bölüşülen/bölüşülemeyen, her dönemde temel besin maddesi olmuş ekmeğin hikâyesinin izini geçmiş Mezopotamya medeniyetlerinde sürdük. Öyle bir yerden pencere açtık ki tarih, matematik, gastronomi, coğrafya, tarım, din, mitoloji, edebiyat gibi birçok alanın içerisinde bulduk kendimizi. İnsanlığın kadim yiyeceği ekmek üzerinden Mezopotamya’ya bir mercek tutmaya hazır mısınız?” --