Derleme Sözlüğü’nden hareketle Anadolu Türklüğünde giyim kuşam adları - Yalçın, Süleyman Kaan, 1980- (İstanbul)
216 sayfa
Keywords: “Dil bilim, dilin iç ve dış yapısına ait unsurları araştıran, diller arası ilişkileri inceleyen ve ilişkide bulunduğu birçok farklı dalla ayrılmaz bağları olan geniş bir bilim alanıdır. Dil bilimin önemli alt dallarından biri ise adbilimdir. Dış dünyadaki tüm adlandırmaları ve bu adlandırmalara ait sistematiğin konu edildiği bu alanda adlandırmaya ait yer adları, su adları, hayvan adları, karakter adları, bitki adları vb. gibi birçok alt adlandırma alanı söz konusudur. Bu alanlardan biri de insanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri olan giyim kuşam adlarıdır. Giyim kuşam adları başlangıçta insanların giyinme ve korunma gibi bazı temel ihtiyaçlarına cevap verirken zamanla süslenme, özel günlere ve durumlara ait giyinme ve giyinmenin yanı sıra aksesuarlarla zenginleştirilmiş özel bir niteliğe de bürünmüştür. Hatta insanların dönemlere ait giyinme biçimleri yeri geldikçe moda özelliği kazanarak ayrı bir kimlik kazanmıştır. Eldeki çalışmada Derleme Sözlüğü’nde yer alan her türlü giyim kuşam ve giyim kuşamı tamamlayan aksesuarlara ait adlandırmalar ele alınarak özelliklerine göre tasnif edilmiştir. Bu çalışma, halk ağzında kullanılan giyim kuşam adlarını detaylı bir şekilde ortaya koymayı ve Türkiye’deki giyim kuşam adları konusunda yapılan çalışmalara ve kültür zenginliğimize katkı sağlamayı amaçlamaktadır.” --