Tabiattan tıbba Osmanlı’da canlı bilimleri (İstanbul)
259 sayfa
Keywords: “Kaba tabirle canlılar üzerine çalışan bir bilim olarak tarif edebileceğimiz biyoloji biliminin insanlık için taşıdığı önem giderek artmaktadır. Gün geçtikçe insan, gezegenin türlü kaynaklarını kendileriyle paylaştığı, bir başka deyişle “yaşamdaş” olduğu canlıları -artık- daha yakından tanıma gayreti içerisine girmektedir. İnsanın bitkiyle, insanın hayvanla ve insanın kendi bedeniyle kurduğu ilişkiler, zamanla evrilmekte, yenilenmekte, yeni bilgilere ve yorumlara ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden artık biyoloji biliminin tarihi ve felsefesinin yakın gelecekte önem kazanacağını iddia etmek mümkündür. “Canlı Bilimleri Felsefesi ve Tarihi” üst başlığıyla kavramsallaşan, içinde tıp, eczacılık, tarım, veterinerlik, bitkibilim ve hayvanbilim gibi türlü disiplinlerin yer aldığı kapsayıcı ve kuşatıcı bir bakışın kazanılmasına hazırlık yapan Tabiattan Tıbba Osmanlı’da Canlı Bilimleri, bu anlamda geleceğe yönelik bir yatırım olarak tarif edilebilir. Elinizdeki bu kitap, Osmanlı tarihinin ilmî ve tıbbî tecrübesine işaret eden çalışmalara değiniyor. Osmanlı topraklarında yaşanan çekirge istilalarıyla mücadele süreçlerinden yırtıcı kuşlarla avcılığa, tarım kaynaklı hastalıklardan verem ilaçlarına, terminoloji ve adlandırmalardan tabiat ve zaman ilişkisine değin oldukça geniş bir yelpazede, alanında uzman isimlerce hazırlanmış ve muhtelif süreçlerle damıtılarak kaleme alınmış makalelere yer veriyor. Okurlarına Osmanlı’nın doğa ve bilimle ilişkisine dair geniş bir perspektif kazandıran Tabiattan Tıbba Osmanlı’da Canlı Bilimleri, bilim tarihine ilgi duyan okurlar için eşsiz bir kaynak eser.” --