Mayıs 1940 - Lukacs, John. (İstanbul)
241 sayfa
Keywords: “Dünyanın en kanlı savaşı olarak tarihe geçen İkinci Dünya Savaşı, diplomasinin de silahlar kadar belirleyici olduğu bir savaştı. Lukacs bu kitabında, Londra’da, savaş doruk noktasına ulaşmışken yaşanan gerilimli beş günü inceleyerek Churchill’in Savaş Kabinesi’nde nasıl bir diplomatik faaliyet yürüttüğünü aktarıyor. Devlet Arşivleri’nin de kaynak olarak kullanıldığı eserde, iki “sağ” görüşlü liderin muhalif siyasetlerinin nelere mâl olduğu masaya yatırılıyor. Kitabın konusunu teşkil eden Mayıs 1940, aslında Hitler’in savaşı kazanmaya yakın olduğu bir zamana tekabül ediyor. Böyle bir durumda dünya hegemonyasını kaybetmek üzere olan İngiltere’de nasıl bir siyaset yürütüldüğü pek incelenmiş değildi. Buna mukabil Lukacs, İngiliz politikasının arka perdesini aralıyor, Churchill’in hükûmet darbesini ve ipleri ele alışını akıcı bir dille ortaya koyuyor.” --