Hukuk üzerine makaleler - Bölükbaşı, Rıza Tevfik, 1869-1949. (İstanbul)
278 sayfa
Keywords: “Bundan üç buçuk sene evvel muharrir-i maruf, muhibb-i azizim İsmail Gasprinskiy Bey’in tavsiyesiyle Rusya’dan memleketimize tahsil için gelmiş beş Müslüman talebe kabul etmiştim. Üçü Kırgız memleketinden, ikisi de Kafkasya’dan idiler. Bu efendilere kemal-i hulûs ve memnuniyetle kendi ikametgahımda gizlice ve fahrî olarak ders verir idim. Şu Hukuk-ı Esasiyeye Medhal namıyla neşrolunan makale, o efendilere ale’l-acele imla edilmiş bir derstir. “Feylesof” Rıza Tevfik (Bölükbaşı, 1869-1949), felsefe ve edebiyat alanlarındaki eserleri, geniş kültürü, derin bilgi birikimi ve selîs Türkçesiyle meşhur yazarlarımızdandır. Rıza Tevfik, II. Meşrutiyet’in ilanından önce, Gaspıralı İsmail Bey’in tavsiyesiyle İstanbul’a gelen beş öğrenciye anayasa hukukuna giriş dersleri vermişti. II. Meşrutiyet’in ilk günlerinde ateşli bir hatip olarak adını geniş kitlelere duyurdu, kısa bir süre sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti saflarında Edirne mebusu olarak Meclis-i Mebusan’a girdi ve hukukla ilgili yazı dizileri yayımladı: John Stuart Mill’in hürriyet anlayışı, Herbert Spencer’ın devlet ve hürriyet felsefesi, anayasa hukukuna giriş dersleri. Rıza Tevfik, II. Meşrutiyet yıllarında, ceza hukuku felsefesi ve kadın haklarıyla ilgili kısa yazılar da yazdı, mahkemelerle ilgili bir mülakat verdi. Elinizdeki kitap, Feylesof’un pek bilinmeyen bu hukuk metinlerini gün yüzüne çıkarıyor“ --