Osmanlı’da siyasal dilin inşası (İstanbul)
372 sayfa
Keywords: “Osmanlı’da Siyasal Dilin İnşası, 7-9 Eylül 2022’de düzenlenen III. Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi (OSARK) bünyesindeki “Siyasal Dilin İnşası: Değişen ve Dönüşen Osmanlı İmparatorluğu’nda Kavram ve Söylem” başlıklı panelde sunulan tebliğlere dayalı olarak oluşturulmuştur. Kitaptaki her bir makale, Osmanlı modernitesine ait başat kavram dağarcığından hareketle kaleme alındı. 16. yüzyıldan erken 20. yüzyıla uzanan süreç içerisinde tarihi, siyasal ve toplumsal saikleriyle birlikte, kavram ve zaman aralıkları üzerinden farklılaşan ancak inceledikleri toplumsal ve siyasi kodlar üzerinden Osmanlı-Türk modernitesine dokunan ya da bunun etrafında dönen kavramların semantik gelişimini, değişimini ve dönüşümünü irdeleyen kitapta yer alan makaleler, dönem hafızasının kodlarını yine dönemin tarihsel olguları ve düşünce dünyasındaki gelişmeler üzerinden okuyucuya sunmaktadır. Böylece, kitabın Osmanlı-Türk düşünce tarihçiliğinde kavram çalışmaları adına yol gösterici bir başlangıç olmasını umut ediyoruz.” --