Osmanlılarda istihbarat faaliyetleri, 1300-1750 - Darıcı, M. Gökçen Daş. (İstanbul)
x, 338 sayfa
Keywords: “Sınırlarının güvenliği ve sınır ötesinin denetimini sağlamak isteyen tüm devletler için istihbarat yüzyıllar boyunca önemini korumuştur. Devlet geleneğinin ayrılmaz bir parçası olan bu kavramın, Osmanlı dönemindeki yapısı ve işleyişi, son dönemde oldukça ilgi ve akademik merak uyandıran bir konudur. Elinizdeki kitap, erken dönemden itibaren Osmanlı merkez idaresinin sahip olduğu istihbarat algısına, istihbaratı hangi kanallar vasıtasıyla elde edip nasıl kullandığına, istihbarî faaliyetlerin hangi sahada ne amaçla sürdürülmüş olduğuna, neticede geliştirilmiş olan istihbarat stratejilerinin neler olduğuna ve bunların sonuçlarına odaklanıyor. Tüm bu faaliyetler, Osmanlı’nın kuruluş döneminden başlanarak, tarih metodolojisinin yardımı ve bilimsel kanıtlarla takip edilmiş, bilinen tarihin bilinmeyen taraflarında neler olabileceğine dair cevaplar aranmıştır.” --