Sinop-Balatlar kazısı ve buluntular. (İstanbul)
560 sayfa
Keywords: “Balatlar, Sinop kent merkezinde yer alan önemli bir tarihi yapı topluluğudur. Günümüze ulaşan yapı kalıntısı Roma İmparatorluğu döneminde, Helenistik devre ait bir başka devasa binanın temelleri üzerine inşa edilen bir imparatorluk hamamıdır. Roma döneminden sonra, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde Sinop’un Rum Ortodoks cemaatine hizmet eden bir manastır, kilise ve mezarlık olarak işlev görmüştür. Bu kitapta Helenistik dönemden başlayarak geç Osmanlı dönemine kadar uzanan neredeyse iki bin yıllık bir süreç ele alınmakta ve “Balatlar Kilisesi” olarak tanınan yapı topluluğunda 2010 yılından itibaren gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sayesinde gün ışığına çıkarılan buluntuların çok geniş bir yelpaze içinde değerlendirmelerini içeren önemli bilimsel sonuçlar tanıtılmaktadır. Seramik, cam, metal, kemik ve sedeften yapılmış eserlerden tekstillere, sayısız insan iskeletinden sikkelere kadar Sinop ve Karadeniz tarihine yeni bir ışık tutacak bilgiler bulunmaktadır. Kitap içerisinde duvar resimleri ve mozaiklerin konservasyonu, arkeoloji, sanat tarihi, epigrafi, nümizmatik, antropoloji, arkeometri, arkeozooloji gibi değişik alanlarda uzman kişilerin kaleminden önemli değerlendirmeler ve sonuçlar hem bilim dünyasına hem de tarih ve kültüre meraklı okuyucuya sunulmaktadır.” --